h1

Raritní Alfa TZ1 bude vydražena v Goodwoodu.

15 září, 2008

Aukční síň Bonhams oznámila, že mezi vzácnými vozy, které budou vydraženy na britském Goodwood Revivalu se objeví také kupé Alfa TZ 1 z roku 1965.

Model pochází z rozsáhlé sbírky Bernarda Constena, pětinásobného vítěze motoristické Tour de France, čtyřnásobného šampióna francouzského národního rally šampionátu a vítěze Coupe des Alpes.

Elegantní Alfa Romeo TZ1 (Chassis no. 080, Tubolare Zagato) v typickém červeném laku byla do Francie dovezena Claude Journotem a zúčastnila se řady prestižních podniků motosportu jakými byly například Rally Lotrinsko (1965), Cevennes Rallye nebo Tour de Corse (1966).

V roce 1990 byl vůz zakoupen do sbírek Bernarda Constena, kde setrval až do letošního roku. Současná cena zachovalého vozu se pohybuje mezi 240 000 až 280 000 liber (v přepočtu asi 7.2 až 8.4 milionu Kč).

Finální verze Alfy TZ1 byla poprvé představena v roce 1963 na ženevském autosalonu a hned následujícího roku si připsala vítězství ve známém vytrvalostním 12-ti hodinovém závodě v Sebringu.

Kupé ze slavné karosářské dílny Zagato disponuje velmi pevným podvozkem složeným z trubkovitých profilů (odtud písmeno T v názvu, Tubolare – v italštině trubkovitý), díky čemuž se konstruktérům podařilo razantně snížit váhu vozu.

Většina těchto aut měla hliníkovou karoserii s výjimkou posledních čtyřech kusů, u nichž byly použity panely ze skleněných vláken (shodně s odlehčeným modelem Alfa TZ2).

Kupé TZ1 bylo společně s variantou TZ2 už od samého počátku navrhováno jako čistě sportovní model, jenž byl poháněn 1.6 litrovým motorem o výkonu až 170 koní. Maximální rychlost topmodelu GTA dosahovala hodnoty 220 km/h.

Napsat komentář